Prognóza vývoja ekonomiky Slovenska na báze malého vektorového modelu s korekčným členom (VECM) - Lukáčik, Martin, 1974-
Prognóza základných ukazovateľov ekonomiky Slovenska na základe rozsahovo malých modelov. Základom realizovaného ekonometrického modelovania je množina časových radov štvrťročných makroekonomických ukazovateľov slovenskej ekonomiky za obdobie od prvého štvrťroku roku 1995 po tretí štvrťrok roku 2005. Skúmanou možnosťou pri modelovaní je prístup kointegračnej vektorovej autoregresie. Táto stratégia využíva pri svojom postupe analýzu kointegrácie, teda vyhľadávanie dlhodobých vzťahov medzi premennými v modeli, ktoré sú integrované rovnakého rádu. Takýmto postupom sú vytvárané aj modely s korekčným členom EMNBS, QEM-ECM alebo SLOVAKMOV: