Účinné odměňování musí být transparentní - Přikryl, Jan
Pojem "Cafeteria system" ako pružný systém zamestnaneckých výhod. Vhodne zvolená štruktúra zamestnaneckých benefitov ovplyvňujúca stabilizáciu, motiváciu a lojálnosť zamestnancov. Základné a voliteľné benefity uplaňované vo firme Vodafone. Transparentnosť ako podmienka dobrého fungovania systému odmeňovania a riadenia kariéry. Veková diferenciácia v zamestnaneckých benefitoch.