Konstitucionální fáze evropské integrace: Teoretická reflexe - Kratochvil, Petr
Súčasná etapa európskej integrácie, ktorá býva často označovaná aj ako konštitucionálny obrat. Teórie, zaoberajúce sa konštitucionalizáciou EÚ. Náčrt jednotlivých vývojových etáp teórie európskej integrácie. Terminologické vymedzenie konštitucionalizácie. Európsky národ a jeho vzťah k občianstvu členských krajín únie. Spoločné črty konštitucionálneho obratu. Oživenie starých prístupov - príklad federalizmu. Nové teórie medzinárodných vzťahov - príklad konštruktivizmu. Nové politologické teórie - príklad deliberatívnej demokracie.