Deriváty na počasie - Ponecová, Gabriela
Napriek našej rozvinutej, technologicky zameranej spoločnosti, stále žijeme v milosti, či nemilosti počasia. Riziko plynúce z počasia je unikátne, pretože je prísne viazané na konkrétne miesto, nemôže byť riadené a napriek veľkým pokrokom v meteorologickej vede, počasie stále nemôže byť predpovedané precízne a úplne. V roku 1997 sa realizoval prvý derivát na počasie a zrodilo sa pole manažmentu rizika počasia. Futures na počasie a Opcie na futures, ktoré sa obchodujú na CME. Deriváty na počasie sú určené predovšetkým pre energetické spoločnosti, v poslednom čase sa o ne zaujímajú aj iné spoločnosti. Objem kontraktov s derivátmi na počasie je v porovnaní s klasickými derivátmi výrazne nižší, ale postupne nadobúda na sile. Ich uplatnenie je významné najmä v oblastiach, kde hrozia rôzne prírodné katastrofy, povodne, tsunami. Tiež sa využijú v oblastiach s extrémnymi výkyvmi teplôt. Swap na počasie.