Za vysoké ceny ropy môže dopyt - Kopřiva, Juraj, ml
Vyššie tempo rastu dopytu po rope, než je tempo rastu jej produkcie. Dohady o tom, v ktorom roku produkcia ropy dosiahne svoj historický vrchol. Najväčší spotrebitelia ropy na svete - USA a Čína. Dovoz ropy z Blízkeho východu. Rast rozdielu cien ľahkej a ťažkej ropy. Príčiny pohybu cien. Psychológia trhu.