Oslobodenie od dane z pridanej hodnoty - Rakovská, Jana
Prvá časť zo štyroch častí zverejnených na pokračovanie v jednotlivých číslach tohto časopisu, týkajúca sa oslobodenia od dane bez nároku na odpočítanie. Medzi plnenia oslobodené od dane bez možnosti odpočítania dane patria predovšetkým činnosti, ktoré majú verejnoprospešný charakter (univerzálne poštové služby, poskytovanie zdravotnej starostlivosti, služby sociálnej pomoci a služby súvisiace s ochranou detí a mládeže, výchovné a vzdelávacie služby, služby dodávané členom politických strán a hnutí, náboženských spoločností, občianskych združení, odborových organizácií, služby súvisiace so športom alebo telesnou výchovou, kultúrne služby, ale i ďalšie - finančné, poisťovacie, prevod a nájom nehnuteľností. Analýza systému oslobodenia od DPH je podložená i existujúcou judikatúrou Európskeho súdneho dvora.