Prechodné obdobia pre nové členské štáty po rozšírení EÚ v roku 2004 a pristupujúce štáty - Báráňová-Čiderová, Denisa, 1977-
Jedným zo základných princípov platných v Európskej únii je tzv. princíp solidarity ekonomicky vyspelejších krajín s menej vyspelými členskými štátmi. Uplatňovanie tohto princípu v regionálnej politike EÚ prostredníctvom štrukturálnych fondov. Prechodné obdobia nových členských štátov, o ktoré sa EÚ rozšírila v roku 2004. Prechodné obdobia pristupujúcih krajín, o ktoré sa EÚ rozšíri v r. 2007, prípadne v r. 2008.