Menová integrácia a ekonomický rast - Iša, Ján
Rozšírenie EÚ - rozšírenie EMÚ - prehĺbenie ekonomickej heterogénnosti. Ekonomické výsledky, ktoré dosiahla eurozóna počas svojej relatívne krátkej existencie. Cenová stabilita, priaznivý vývoj úrokových sadzieb, fiškálna bilancia, bežný účet platobnej bilancie - tieto makroekonomické ukazovatele sa v eurozóne vyvíjali priaznivejšie ako v USA. Negatíva - čo sa týka ekonomického rastu, eurozóna sa stala najviac zaostávajúcim regiónom svetovej ekonomiky. USA predstihujú eurozónu aj v raste produktivity, zamestnanosti a potenciálneho produktu. Príčiny pomalého rastu ekonomickej výkonnosti eurozóny.