Ropa začíná dominovat agendě Bílého domu - Roškanin, Michal
Závislosť USA na rope, ktorú dovážajú z nestabilných oblastí sveta. Reakcia amerického prezidenta Cartera na druhý ropný šok v rokoch 1979/80. Najvýznamnejší partneri v dovoze ropy - Kanada, Mexiko. Orientácia na krajiny Perského zálivu a západnej Afriky. Strategický spojenec - Saudská Arábia. Teroristické útoky - hrozba pre dodávky ropy do USA. Vzťahy s Venezuelou. Snaha prezidenta Busha znížiť závislosť na dovážanej rope. Podpora využívania alternatívnych palív.