Problémy související s měřením ekonomického růstu - Paličková, Irena
Meranie ekonomického rastu a HDP. Hodnotiť vývoj ekonomiky podľa HDP nestačí, najmä v malých otvorených ekonomikách. Vhodné je používanie alternatívnych ukazovateľov reálneho dôchodku, ktoré zohľadňujú vzťahy so zahraničím. Ukazovateľ HDP odráža produkčný vývoj ekonomiky, ukazovatele reálneho dôchodku ovplyvňujú makroekonomickú rovnováhu, určujú výšku spotreby a investícií, teda výšku domáceho dopytu a celkového blahobytu. Nie je rozhodujúce iba to, čo doma vyprodukujeme (HDP), ale tiež to, ako výhodne dokážeme naše výrobky a služby vymeniť v zahraničnom obchode. Význam týchto procesov narastá s prehlbovaním európskej integrácie a voľného pohybu medzinárodného kapitálu.