CRM - zákazník v dozorčí radě - Marz, Oliver
Supply chain management (SCM), Customer relationship management (CRM) a Efficient consumer response (ECR) ako prostriedky prispôsobenia operatívneho a strategického riadenia podniku meniacim sa podmienkam trhu. Supply chain management zameraný na dodávateľa. Technologické požiadavky na manažment dodávateľského reťazca. Internet ako platforma a komunikačný portál pre "eSCM". CRM - customer relationship management a jeho ciele. Štyri hlavné oblasti CRM.