Pozitivismus a normativismus v teorii mezinárodních vztahů - Kratochvíl, Petr
Článok je reakciou na diskusiu dvoch autorov článkov z predchádzajúcich čísel časopisu M. Loužka a P. Druláka. Výhrady proti ponímaniu filozofie vedy M. Loužka a proti jeho skreslenému pohľadu na teóriu medzinárodných vzťahov. Do akej miery je (ne)možné chápať normativizmus ako opak pozitivizmu. Analýza niektorých teórií medzinárodných vzťahov a poukázanie na slabé stránky výkladu M. Loužka. Pozitivistické teórie a potreba objektívneho, epistemologicky neutrálneho prístupu ku skutočnosti. Nejednoznačný vzťah M. Loužka ku konceptu pokroku. Diskusie medzi pozitivistami a postpozitivistami v teórii medzinárodných vzťahov.