Hospodářský cyklus ve vývoji české ekonomiky v letech 1993-2004 - Pellešová, Pavlína
Faktory, ktoré ovplyvňujú priebeh hospodárskeho cyklu v Česku v období 1993-2004. Hospodársky cyklus je vymedzený pomocou makroekonomických veličín ako HDP, inflácia, nezamestnanosť, vývoz a dovoz. Česká ekonomika prešla v sledovanom období dvoma recesiami a dvoma oživeniami. V skutočnosti sa doteraz nedostala k takému dlhodobému rastu, ktorý by jej zaisťoval priblíženie ekonomickej úrovne porovnateľných krajín EÚ. Pritom zostáva skutočnosťou, že Česko patrí z celej skupiny tranzitívnych ekonomík k ekonomicky najvyspelejším a udržuje si druhé miesto za Slovinskom a Maltou.