Štruktúrne aspekty reálnej konvergencie SR k EÚ - Fifeková, Elena
Analýza konvergencie slovenskej ekonomiky k EÚ, ekonomický rast HDP v SR a v EÚ - pozitívne výsledky pre Slovensko, ale nedostatočne rýchle kvalitatívne zmeny tvorby HDP, pomaly sa meniaci vzťah pridanej hodnoty a medzispotreby. Nedostatočná schopnosť domácich výrobcov konkurovať dovozom, uspokojovať požiadavky v oblasti dodávok špičkových technológií domácou produkciou. Vysoká miera nezamestnanosti, výrazné regionálne disparity v ponuke pracovných miest. Rozvoj vedomostnej ekonomiky je stále viac deklarovaný ako realizovaný. Rozsah výskumnej a inovačnej činnosti nepostačuje na zníženie technologickej medzery medzi SR a porovnateľnými krajinami EÚ, technologický odstup Slovenska najmä v nových odboroch sa neustále prehlbuje. Pozitívny vplyv PZI - zlepšenie pozície Slovenska v rastovej konkurencieschopnosti v medzinárodnom porovnávaní. Rast produktivity a zvýšenie vývoznej výkonnosti ekonomiky v technologicky náročnejších odboroch. Niektoré úzke miesta vplyvu PZI v SR z pohľadu spracovateľského priemyslu. Transfer technológií na Slovensku musí byť podporovaný vlastnou inovačnou aktivitou.