Rast HDP a jeho štruktúra v Slovenskej ekonomike v rokoch 1993 až 2003 - Holková, Vieroslava
Definovanie pojmu výkonnosť. Na makroúrovni sa určuje zistením HDP alebo určením národného dôchodku. V príspevku je výkonnosť slovenskej ekonomiky v sledovanom období analyzovaná prostredníctvom príspevkov zložiek HDP k jeho celkovému rastu. Pomocou spotrebnej metódy výpočtu HDP sú tu prezentované príspevky domáceho dopytu a čistého zahraničného dopytu a ich jednotlivých častí k celkovému rastu HDP. Rovnaký postup ako pri spotrebnej metóde bol použitý aj pri výrobnej metóde výpočtu HDP. Tu počas sledovaných rokov prispievali obidve zložky HDP - hrubá pridaná hodnota a čisté dane z produktov - k jeho rastu.