K charakteristike štruktúry národného hospodárstva a jej adaptability - Melišek, František
Národné hospodárstvo ako systém, štruktúra - jeden zo základných znakov systému. Rôzne definície štruktúry. Rôzne členenie štruktúr v národnom hospodárstve - odvetvová, sektorová, funkčná, inštitucionálna a organizačná, technickoekonomická, oblastná štruktúra, atď. Makroekonomická a mikroekonomická štruktúra NH, mezoekonomická štruktúra. Štruktúrna adaptácia ekonomiky - prispôsobenie sa ekonomiky rýchlo a stále sa meniacim vnútorným a vonkajším podmienkam determinujúcim ekonomický rozvoj. Adaptabilita štruktúry ekonomiky sa prejavuje v rýchlosti realizácie požadovaných zmien, tieto zmeny sa uskutočňujú presunmi výrobných a ekonomických faktorov a hrubého fixného kapitálu (investícií). Rôzne činitele pôsobiace na adaptabilitu ekonomiky. Štruktúrna kríza.