Euro, výsledok ekonomických potrieb alebo politického rozhodnutia ? - Gonda, Dušan
Autor príspevku skúma, či Európa vyjde z experimentu so spoločnou menou posilnená alebo oslabená. Charakteristika európskej meny a inštitucionálneho usporiadania, v ktorom je táto mena produkovaná. Súvislosť medzi menovou úniou a úniou politickou a riziká, ktoré z toho vyplývajú. Návrh, ktorý by v prípade Slovenska účinne riešil problém jeho pristúpenia či nepristúpenia k spoločnej európskej mene.