Vývoj makroekonomických ukazovateľov SR po vstupe do Európskej únie a ich komparácia s európskymi krajinami - Novák, Marcel, 1979-
Makroekonomická situácia SR po vstupe do EÚ je neuspokojivá. Zaostávanie v HDP na obyvateľa, v produktivite práce, v spotrebe domácností, aj v ďalších ukazovateľoch, ktoré vypovedajú o kvalite životnej úrovne. SR je oslabovaná vysokou infláciou, vysokými deficitmi bežného účtu aj verejných financií, vysokou nezamestnanosťou. Cieľom Slovenska pre najbližšie roky je rýchlo sa etablovať v štruktúrach a fungovaní EÚ, prioritou vlády zostáva splnenie podmienok pre vstup do eurozóny.