Dôsledky slovenského členstva v EÚ v oblasti poľnohospodárstva - Gavaľová, Viera
Prínosy a riziká vstupu slovenského poľnohospodárstva do Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) v rámci EÚ. Slovenské poľnohospodárstvo dostane prostriedky zamerané na priame platby, rozvoj vidieka a na trhové opatrenia. Zásadná zmena trhovej a dôchodkovej pozície slovenských agropotravinárskych výrobcov bude v zaniknutí ochrany domácich výrobcov voči konkurencii dovozov z krajín EÚ, cenová úroveň domácich agropotravinárskych produktov bude určená úrovňou intervencie SPP EÚ a ochrana domáceho trhu pred dovozmi z tretích krajín sa podstatne zvýši