Simulácia extrémnych škôd pomocou Paretovho rozdelenia - Pacáková, Viera
Modelovanie rozdelenia pravdepodobnosti poistných škôd je základom riešenia zásadných otázok činnosti neživotnej poisťovne, ako sú modelovanie kolektívneho rizika, stanovenie rezerv, zaistenie a solventnosť. Modelovanie extrémnych poistných škôd pomocou kvantilových funkcií. Aplikovaná poistná štatistika. Kvantilový model rozdelenia pravdepodobnosti. Usporiadané štatistiky, simulácie. Ukážka aplikácie - simulácia 20 najväčších poistných škôd pri 1000 poistných plneniach, grafické zobrazenie výsledkov simulácie extrémnych poistných škôd.