Spoločná obchodná politika a postoje EÚ v multilaterálnych obchodných rokovaniach WTO - Šaková, Beáta
V medzinárodnom obchode so službami je Európska únia najväčším svetovým vývozcom, ako aj najväčším svetovým dovozcom komerčných služieb. Tým, že členské krajiny EÚ preniesli právomoci v oblasti spoločnej obchodnej politiky, sa EÚ stala de facto členom WTO. EÚ na rokovacích kolách zastupuje Komisia, ktorá rokuje v rámci mandátu, ktorý jej udelili členské štáty. EÚ v obchodných vzťahoch sa opiera o každoročné znižovanie ciel na priemyselné výrobky, odstraňovanie zostávajúcich kvantitatívnych obmedzení dovozu, znižovanie poľnohospodárskych vyrovnávacích dávok a cenových podpôr pre poľnohospodárske výrobky. V júni 2003 Rada EÚ schválila reformu spoločnej poľnohospodárskej politiky, ktorá radikálne mení doterajší spôsob financovania poľnohospodárstva