Priame zahraničné investície v Slovenskej republike - vybrané aspekty - Vážan, Marek
V príspevku je poskytnutý stručný prehľad o vývoji a stave priamych zahraničných investícií v slovenskom hospodárstve a načrtnuté sú možné smery vývoja do budúcnosti. Prílev PZI do SR delíme na dve základné obdobia - do roku 2000, kedy bola absolútna väčšia PZI umiestnených v SR spojená s procesom privatizácie a druhú etapu od roku 2000, kedy dochádza k prudkému rastu prichádzajúcich investícií a popri veľkých privatizačných projektoch rastie podiel i tzv. neprivatizačných investícií. Veľkým problémom Slovenska naďalej zostáva regionálna nerovnosť v rozmiestnení PZI, keď Bratislava a jej okolie od vzniku SR priťahovali najviac PZI. Vstup SR do EÚ má priaznivý vplyv na atraktivitu regiónu v očiach zahraničných investorov. Pohľad na teritoriálnu štruktúru prílevu PZI na Slovensko podľa krajiny investora