Vybrané problémy riadenia kvality v podnikoch cestovného ruchu - Strašík, Anton
Kvalita služieb ako základný predpoklad prosperity a konkurencieschopnosti podnikov cestovného ruchu. Plánovanie kvality. Organizovanie v oblasti kvality. Vedenie v oblasti kvality. Kontrola kvality. Vysoký stupeň kvality produktov podnikov cestovného ruchu je možné dosiahnuť komplexným a systémovým prístupom k riadeniu kvality v podniku.