Některé faktory ovlivňující mechanismus fungování integrace a jeho efektivitu (na příkladu EU) - Zlý, Bohumír
Obsahové vymedzenie pojmu mechanizmus fungovania integrácie. Súvislosti s voľbou typu inštitucionálneho systému. Miera efektívnosti fungovania integrácie. Vplyvy z dosiahnutej úrovne integrácie. Vplyv premeny subkontinentálnej integrácie na kontinentálnu. Miera zhody resp. nezhody záujmov. Vplyv zmien v počte účastníkov integrácie. Rovnosť resp. nerovnosť v postavení štátov v integrácii. Potenciálna hrozba kultúrno-náboženských rozdielov. Vplyv globalizačných tlakov na mechanizmus fungovania.