Obchod v regióne Blízkeho a Stredného východu a význam Stredomorskej iniciatívy - Havlová, Katarína
Ekonomiky regiónu Blízkeho a Stredného východu (BSV) postupne znižujú obchodné bariéry voči vonkajšiemu svetu. Možný rozvoj vnútroregionálneho obchodu pre geografickú blízkosť, spoločný jazyk a pod. Negatívnu obchodná bilancia regiónu s krajinami OECD, import prevyšuje export. Integrácia regiónu v obchode determinovaná súborom viacerých faktorov: štrukturálne vplyvy, medzinárodné politické prostredie a hospodárske stratégie. Vysoká ochrana obchodu v regióne BSV. Podpísanie dohody o tzv. Stredomorskej iniciatíve v Barcelone (1995) - výhody pre BSV.