Potrebuje SR hospodársku diplomaciu? - Knapik, Peter
Podstata diplomacie, rôzne typy diplomacie a nový ekonomický rozmer diplomacie. Význam presadzovania ekonomických aspektov v zahraničnoobchodnej politike SR. Potreba "integrovaného diplomata" schopného aplikovať získané vedomosti z oblasti práva, psychológie, histórie a ekonomických vied. Obchodná diplomacia - objektívny predpoklad na realizáciu funkčnej otvorenosti ekonomiky, s cieľom dosiahnuť vyrovnanú obchodnú bilanciu a priniesť pozitívne rozvojové impulzy pre národné hospodárstvo.