Solvency II a matematicko-štatistické metódy - Horáková, Galina
Solvency II je rysujúca sa zmena v poisťovníctve, ktorá bude vyžadovať systematický prístup k riadeniu rizík. Predpokladá komplexný prístup ku všetkým druhom identifikovateľných rizík a kladie dôraz na vnútorný kontrolný systém poisťovní, podporuje tvorbu vnútorných modelov v snahe zamerať sa na systém riadenia rizík. Direktíva sa bude týkať nielen rizík súvisiacich so zaistením, ale aj zvyšných druhov rizík, ako sú riziká úverové, trhové, ALM, likvidity a riziká operatívne. Dôraz na tvorbu interných modelov na výpočet kapitálových požiadaviek, ktoré budú preverované a schvaľované regulátorom.