Kodifikácia PZ v samostatnom zákone - Fekete, Imrich
Poistná zmluva ako inštitút súkromného záväzkového práva bola do konca 19. storočia kodifikovaná v rámci obchodného kódexu. Nový smer kodifikácie poistného práva bol vytýčený na začiatku 20. storočia, kedy sa poistenie celosvetovo etablovalo ako významný hospodársky činiteľ. Prvé kodofikácie súkromného poistného práva v samostatných zákonoch o poistnej zmluve sa uskutočnili v Nemecku a vo Švajčiarsku. História kodifikácie poistnej zmluvy v Nemecku. Druhá kodifikačná vlna začala okolo roku 1930. - jej cieľom bolo upraviť poistnú zmluvu v samostatnom zákone. Tretia kodifikačná vlna začala v 70. a 80. rokoch minulého storočia. Dôvody kodifikovania poistnej zmluvy v samostatnom zákone.