Emocionální přesvědčování - Heath, Robert
Dva odlišné typy presviedčania: racionálne a emocionálne. Schopnosť presvedčiť emocionálne vytvára vzťahy a a buduje silné a úspešné značky. Nový systém snázvom CEP Test dokáže presne a vopred kvantifikovať, ako dobre budú reklamy pôsobiť na poli týchto dvoch odlišných typov presvedčovania. Ehrenbergov model posilovania účinku reklamy. Manipulácia mysle. Dve definície presvedčovania. Model rozvíjania pravdepodobnosti. Rozhodovanie a emócie. Emocionálne presvedčovanie. meranie racionálneho a emocionálneho presvedčovania.