Riziko podnikateľských projektov - Rybárová, Daniela, 1967-
Cieľom investičného rozhodovania je nájsť také aktíva (hmotné i nehmotné), ktoré prinášajú vyššiu hodnotu, ako samé stoja. Výška hodnoty určitého reálneho aktíva závisí od jeho využitia. Aktíva majú pre podnik vyššiu hodnotu vtedy, ak ich dokáže využiť lepšie ako ostatní. Rozhodujúcimi kritériami pre posudzovanie investícií sú: výnosnosť, rizikovosť, doba splatenia investície. Investičné rozhodovanie je založené len na málo presných očakávaniach týkajúcich sa budúceho výsledku - riziko. Doporučený postup pre posúdenie rizík je založený na: analýze citlivosti, na preskúmaní pravdepodobnostného rozdelenia vybraných faktorov rizika a výpočte hodnôt kriteriálnych ukazovateľov projektu. Tiež sa využíva analýza scenárov.