Analýza vývoja režijných nákladov ako podklad ich riadenia - Šagátová, Slavka, 1975-
Prvotným údajom o vývoji režijných nákladov sú v mnohých podnikoch predovšetkým odchýlky predbežnej a výslednej kalkulácie. Aby bolo možné použiť odchýlky pre riadenie je potrebné identifikovať dôvody ich vzniku a zodpovednosť za ich vznik. Pre tento účel je potrebné zistiť odchýlky rozpočtu režijných nákladov a ich skutočnej výšky. Kontrola plnenia rozpočtu režijných nákladov sa zakladá na porovnaní rozpočtovaných režijných nákladov so skutočnými režijnými nákladmi, spôsoby porovnania. Metódy výpočtu odchýlok od konkrétneho rozpočtu. Na základe odchýlok v rozpočtoch režijných nákladov zaznamenaných v minulosti je možné určiť vývojové tendencie, ktoré možno očakávať v budúcnosti a tieto podklady použiť na zostavovanie rozpočtu a následné riadenie činnosti podniku.