Já na manažera, manažer na mne - Hampl, Petr
Marketingový úspech závislý na úspešnom riadení vzťahov medzi firmou a zákazníkmi a zároveň vo vnútri firmy. Postavenie a úloha marketingového oddelenia vo firme. Potreba jasnej stratégie a podpory vedenia firmy. Riadenie vzťahov s kľúčovými kolegami. Správna organizačná štruktúra ako podpora činnosti marketingového oddelenia. Dodržiavanie firemnej kultúry a zvyklostí.