Podnikání a etika - Neumaierová, Inka
Podnik je nástrojom ľudstva pre tvorbu bohatstva. Dobrý je podnik, ktorý dosahuje kladnú čistú súčasnú hodnotu. Podnik je koalíciou stakeholderov, ktorí sú s podnikom určitým spôsobom spätí. Predpokladom ich vyváženého vzťahu je ich možnosť rozhodovacej voľby, či v koalícii zotrvajú alebo nie. Okrem toho je dôležitá vyjednávacia sila stakeholderov pri uskutočňovaní ich rozhodnutí. Ak sa chceme zaoberať vzťahom podnikanie a etika, musíme sa zaoberať vzťahom etika a neuroveda, ekonomia a právo. Podnikanie, ktoré postráda etiku, nie je ľudským podnikaním.