Vývoj a súčasný stav harmonizácie nepriamych daní krajinách v EÚ - Mateášová, Martina, 1979-
V oblasti harmonizácie nepriamych daní bol dosiahnutý značný pokrok, v nepriamom zdaňovaní sú štáty ochotnejšie prispôsobiť sa potrebám jednotného trhu. Pokrok v tejto oblasti možno dokumentovať na harmonizácii DPH. Základné sadzby DPH v krajinách EÚ v roku 2004. Základné a znížené sadzby DPH v krajinách EÚ v roku 2005. Posun v harmonizácii DPH nemal významný vplyv na výšku sadzieb. Situácia v oblasti spotrebných daní je obdobná ako pri DPH. Diskutovaným problémom v oblasti nepriamych daní je zavádzanie ekologických daní.