Účtovanie a zdaňovanie škôd dlhodobého hmotného majetku podnikateľov a ich vplyv na základ dane z príjmov - Kastlerová, Sylvia
V rámci podnikateľskej činnosti môže nastať situácia, že majetok je nevyhnutné vyradiť z obchodného majetku v dôsledku škody. Škoda je neodstrániteľné poškodenie alebo zničenie majetku. Účtovná jednotka musí zistiť, za akých udalostí (prevádzkových, mimoriadnych) vznikla, mieru zavinenia, spôsob náhrady škody, a túto udalosť doložiť dokladmi. Jej správne klasifikovanie a zaúčtovanie ovplyvňuje celkový výsledok hospodárenia účtovnej jednotky, ako aj výsledok hospodárenia z činnosti hospodárskej, finančnej, mimoriadnej. Pri transformácii výsledku hospodárenia na základ dane z príjmov a pri zisťovaní daňovej povinnosti sa musí pri posudzovaní škody z pohľadu dane z príjmov vychádzať z rovnakých princípov ako v účtovníctve.