Ľudský potenciál a jeho využívanie v nových ekonomických podmienkach SR - Holková, Vieroslava
Transformačný proces a trh práce na Slovensku. Vývoj zamestnanosti. Hlavné problémy trhu práce. Nedostatočná miera využívania ľudského potenciálu našej ekonomiky - vysoká úroveň dlhodobej nezamestnanosti, vysoká nezamestnanosť osôb s nízkym stupňom vzdelania, mladých ľudí, veľké regionálne rozdiely v nezamestnanosti, extrémne vysoká nezamestnanosť rómskej národnostnej menšiny. Vyššiu úroveň zamestnanosti, lepšiu kvalitu práce a zamedzenie prehlbovania segmentácie trhu práce bude možné dosiahnuť kombináciou opatrení týkajúcich sa makroekonomického vývoja, politiky zamestnanosti, príjmovej politiky a vzdelávacej politiky.