Nehmotný majetok vzniknutý v súvislosti s prípravou ložísk nerastných surovín na ťažbu z pohľadu medzinárodných štandardov pre finančné vykazovanie (IFRS) - Mokošová, Daša, 1979-
V prípade aktivít podnikov pôsobiacich v ťažobnom priemysle boli pravidlá súvisiace s oceňovaním, účtovaním a vykazovaním majetku potrebného na uskutočnenie ťažby, prieskumu a posudzovania nerastných zdrojov až do začiatku roku 2006 vo forme výňatkov z rozsahu existujúcich štandardov IFRS. Táto skutočnosť spôsobila individualizáciu účtovných pravidiel a následne neporovnateľnosť účtovných informácií medzi podnikmi pôsobiacimi v ťažobnom odvetví, čo bolo vyriešené vydaním nového štandardu IFRS 6 Prieskum a ohodnocovanie nerastných ložísk s plnou účinnosťou od 1.1.2006.