Tržní orientace - nový směr vývoja marketingu ? - Tomášková, Eva
Trhová orientácia je založená na marketingovej koncepcii. Má pozitívny vplyv na podnikový výkon. Faktory prispievajúce k zvýšeniu trhovej orientácie - vzťah organizácie k obchodným partnerom, postoj ku konkurencii, kooperácia a komunikácia vo vnútri organizácie, spolupráca s VŠ a výskumnými ústavmi. Sú to podnikmi ovplyvniteľné faktory, pričom mnohokrát zostávajú nevyužité. Trhová orientácia poskytuje podnikom konkurenčnú výhodu, lebo je jednou z metód, ktorá reaguje na podnety vychádzajúce z trhu, aplikuje získané informácie do rozhodovania a integruje všetky činnosti organizácie. Význam trhovej orientácie stále narastá.