Poznámky k univerzalite v období globalizácie - Márton, Milan
Autor interpretuje univerzalistický koncept histórie ľudstva v konfrontácii s partikularistickým konceptom civilizácie a kultúrnej rôznorodosti. V súlade s neoliberalizmom, globalizácia by mala viesť ku konečnej fáze histórie ľudstva, k poslednému víťazstvu planéty dobra nad zlom. Fukuyamova koncepcia konca dejín a posledného človeka. Herderova koncepcia pravého pluralistického univerzalizmu. Globalizmus podľa U. Becka - svetová spoločnosť sa obmedzuje a degraduje na spoločnosť svetového trhu.