Účtovná závierka z hľadiska potrieb riadenia podniku - Žilkayová, Erika, 1976-
Predpokladom účinného riadenia podniku je vhodný a zodpovedajúci informačný systém. Tvorí ho sústava záznamov hospodárskych javov prebiehajúcich v podniku. Z nich sa vytvárajú informácie potrebné v celom procese riadenia. Ich základným zdrojom sú výkazy finančného účtovníctva (účtovná závierka, súvaha, výkaz ziskov a strát, poznámky doplňujúce údaje v súvahe a vo výkaze ziskov a strát). Poznanie účtovnej závierky manažérmi podniku je podkladom zistenia významu vypovedacej schopnosti účtovnej závierky, bez ktorého sa pri svojom rozhodovaní pri riadení podniku nezaobídu.