Trends and factors of assets and capital in enterprices of primary agricultural production - Hacherová, Žofia
Plynulosť priebehu podnikateľskej činnosti vyžaduje adekvátny tok peňažných prostriedkov. Požadovaný objem, štruktúra, kvalita a disponibilita finančných zdrojov vytvárajú ekonomický rámec pre rozhodovanie a riadenie podnikov. Výsledky v hodnotených podnikoch dokumentujú nedostatok celkového kapitálu vo väzbe na požiadavky investičného procesu i zabezpečovanie prevádzkovej činnosti podnikov. V poslednom roku analýzy v obidvoch právnych formách podnikov došlo k zníženiu celkového majetku i celkových pasív. Medziročné zlepšenie výsledku hospodárenia dosiahli poľnohospodárske družstvá i obchodné spoločnosti. Priaznivé tendencie sa dosiahli v poklese pohľadávok i záväzkov, dochádza k oživeniu peňažných tokov z obchodného styku. Pozitívne možno hodnotiť pokles zostatkov existujúcich úverov a zo strany komerčných bánk alokáciu nových úverových produktov do podnikov poľnohospodárskej prvovýroby.