<The> factors of competitiveness and the quantification of their impact on the export efficiency of grape and wine in the Slovak Republic - Hambalková, Mária
Z dôvodu nepriaznivých podmienok v produkcii hrozna bolo potrebné importovať víno na Slovensko v období rokov 1998-2003. Oproti niektorým typicky vinárskym krajinám, Slovensko netrpí z nadprodukcie vína a slovenskí vinári nemali problémy s predajom produkcie na zahraničných trhoch. Po odstránení colných bariér sa zvýšil import najmä lacného vína na Slovensko. Príležitosťou pre slovenských producentov je produkcia vína vysokej kvality, ktoré v porovnaní so zahraničnou ponukou predstavuje lepší pomer ceny a kvality. Je dôležité, že export slovenského vína sa orientuje na rôzne trhy, nielen na české.