Marketingové súvislosti interkulturality a migrácie v podmienkach európskej integrácie a prehlbujúcej sa globalizácie - Krausová, Ľubomíra
Témou príspevku je európska identita, pričom dôraz je kladený na interkultúrne rozdiely medzi jednotlivými krajinami Európskej únie, berúc do úvahy aspekty medzinárodného podnikania a medzinárodného marketingu. Snahou je objasniť, či a nakoľko kultúrne pozadie ovplyvňuje nákupné rozhodovanie zákazníkov, a to nielen príslušníkov danej kultúry, ale aj migrujúceho obyvateľstva. Európske krajiny sú rozdelené podľa špecifických marketingových čŕt do troch rôznych skupín. Rozdelené sú na základe použitia Hofstedeho kultúrnych dimenzií, ďalšími faktormi sú jazyk a geografický aspekt. Predpoveď vývoja svetovej populácie. Imigrácia a zmeny sociálnej štruktúry hostiteľskej krajiny.