Dane z príjmu právnických osôb (korporácií) ako nástroj daňovej konkurencie - Mackových, Jaroslav
Úroveň daňového zaťaženia ovplyvňuje rozhodovanie investorov a tým sa stáva dôležitým nástrojom daňovej konkurencie. Hodnotenie daňového zaťaženia korporácií v jednotlivých štátoch podľa štatutárnych sadzieb daní z ich príjmov, podľa efektívnych sadzieb dani z príjmu stanovených na základe ich budúcich investičných projektov (koncept pohľadu dopredu) a podľa efektívnych sadzieb dani z príjmu stanovených na základe historických údajov (koncept pohľadu späť). Ekonomické údaje používané k stanoveniu ukazovateľov daňového zaťaženia v jednotlivých štátoch pomocou podielu celkových daňových výnosov, podielu výnosov jednotlivých druhov daní na celkových výnosoch v štáte a podielu celkového daňového zaťaženia základných ekonomických funkcií na HDP.