Kalkulácia podľa cieľových nákladov - Lajoš, Branislav
Príspevok je zameraný na objasnenie kalkulačnej metódy podľa cieľových nákladov, pričom prináša pohľad na podtatu metódy. Teoretické východiská kalkulácie podľa cieľových nákladov. Metóda vychádza z japonských skúseností. Kalkulovanie podľa cieľových nákladov sa skladá z kalkulácie podľa trhu (Market-driven Costing), kalkulácie podľa cieľových nákladov na úrovni výrobku a na úrovni súčiastok (Product-level and Component-level Target Costing). Model kalkulácie cieľových nákladov. Aplikácia tejto kalkulačnej metódy vytvára predpoklady pre úplnú konzistentnosť v systéme vývoja výrobkov a integráciu ekonomických cieľov s technologickými poznatkami. Hlavným predpokladom pre využívanie tejto metódy je existencia dominantného odberateľa a vznik dlhodobých dodávateľsko-odberateľských vzťahov.