Gorbačov a rozpad sovětského impéria - Grim, Pavel
Politické zvraty počas pôsobenia M. Gorbačova na čele Sovietskeho zväzu. Porovnanie cieľov Gorbačovovej zahraničnej politiky s cieľami klasickej cárskej zahraničnej politiky. Podkopanie základov multietnického impéria. Mocenská štruktúra štátu podradená hospodárskym reformám. Stroskotanie reformného úsilia Gorbačova. Porovnanie Gorbačovových reforiem s reformným úsilím čínskych komunistov. Puč ruských konzervatívcov v roku 1991 a delegitimizácia Gorbačovovej moci.