Migrace jako globální fenomén - Stojanov, Robert
Globalizačné procesy a migrácia obyvateľstva. Teórie vysvetľujúce príčiny medzinárodnej migrácie v súčasnom globalizovanom svete. Imigrácia ako prirodzený dôsledok ekonomickej globalizácie a uvoľňovania trhu. Príčiny migrácie: dobrovoľné a okolnosťami vynútené. Charakteristika medzinárodnej migrácie zo Strednej Ázie, z Mongolska a z Číny do Čiech. Motívy migrácie: ekonomické, environmentálne, bezpečnostné, etnické a náboženské.