Globálne riziká menia poistnú topografiu - Pulchart, Vladimír
Celosvetové klimatické zmeny, objavujúce sa infekčné choroby, politická nestabilita a agresívne prejavy terorizmu, vývoj nových ekonomických pravidiel a legislatívy, postupujúca globalizácia, inovácia a rozvoj nových technológií, starnúca európska i svetová populácia - to všetko a mnoho iného sú prvky nového pohľadu na riziká, ktorým v súčasnosti čelí poistný i zaistný trh a všetky ich subjekty. Mnoho rokov sa tieto parametre vyvíjali staticky, lineárne a poistné produkty relatívne pokojne sledovali tento vývoj svojím skôr konzervatívnym prístupom. Súčasnosť prináša zmeny v práci poisťovní, kladie sa dôraz na kvalitné a komplexné systémy riadenia rizíka, riešenie spoločných záujmov oboch tradičných oponentov - obchodníkov/upisovateľov rizika a na druhej strane likvidátorov.