Národné finančné systémy a systémy financovania podnikov - Bobáková, Viktória
Najdôležitejšie trendy vo vývoji finančných systémov a overenie, či dochádza súčasne aj ku konvergencii národných finančných systémov. Vzájomné prepojenie finančných trhov vo finančnom systéme. V dôsledku globalizácie došlo k určitej konvergencii podmienok financovania (najmä nákladov na kapitál). Základné vzory financovania (alokácia investícií a spôsob ich zhodnocovania) sa však nezmenili. Globalizácia priniesla veľké zlepšenie podmienok, najmä pre stredné a veľké podniky, na druhej strane sťažila prístup ku kapitálu, najmä pre malé podniky. Celkovo náklady nefinančných spoločností na bankové úvery v posledných rokoch klesali. Dopad reforiem EÚ na slovenský finančný trh.