Konkurencieschopnosť podnikovej sféry a jej perspektívy v súvislosti so vstupom do Európskej únie - Farkašovská, Mária
Zhodnotenie súčasného stavu interných a externých faktorov konkurencieschopnosti podnikovej sféry a náčrt perspektív jej vývoja po vstupe SR do EÚ. Vnútorné faktory konkurenčnej schopnosti podnikov - adaptácia podnikov na prebiehajúce zmeny, riadenie podniku, podniková stratégia, finančná analýza firmy, reštrukturalizácia, ľudský kapitál, a pod. Vonkajšie faktory konkurenčnej schopnosti podnikov - podnikateľské prostredie. Za kľúčovú autorky považujú úroveň tých politík, ktoré vytvárajú funkčné parametre celého podnikateľského prostredia, osobitne daňovú politiku, politiku v oblasti liberalizácie cien v energetike, zmeny v oblasti financovania podnikateľskej sféry a infraštruktúry na podporu podnikania. Slabou stránkou podnikovej sféry naďalej zostáva nedostatočná kvalita manažmentu, nízka transparentnosť mnohých podnikov, neschopnosť podnikov aplikovať pravidlá corporate governance do praxe, nízka produktivita práce, orientácia na moderné technológie. Hrozbou makroekonomickej rovnováhy je pretrvávajúca orientácia ekonomiky na komodity s nízkou pridanou hodnotou, vytváranie sektorovej závislosti, vytváranie závislosti produkcie vo viacerých odvetviach od niekoľkých veľkých podnikov a komparatívna výhoda postavená na lacnej pracovnej sile, ktorá je v strednodobom horizonte neudržateľná.